Stress, spanning, nervositeit en paniek kunnen het leven enorm moeilijk maken. Worstelen met slapeloosheid kan leiden tot enorme wanhoop en frustratie. Logisch dat je daar van af wilt komen. De huisarts kan daarbij helpen en een slaappil of kalmeringsmiddel KAN een onderdeel van de behandeling zijn. Maar alleen als deze juist wordt voorgeschreven: niet te hoog en zeker niet te lang.
Die terughoudendheid van artsen is inmiddels vastgelegd in richtlijnen. Dit is omdat er inmiddels veel ervaring is met de schade en problemen die deze middelen veroorzaken. Helaas gaat dit niet altijd goed en was hier (zeker in het verleden) minder aandacht voor. Zo komt het dat er veel mensen zijn die deze middelen toch lang gebruiken en er afhankelijk van zijn (dat gebeurt al na 2 weken gebruik).
Gesprek met de huisarts over deze medicatie
Het zijn medicijnen voor kortdurend gebruik. Bij langer gebruik is het advies om af te bouwen en te stoppen. Uiteraard zijn er uitzonderingen waarbij dit niet kan, maar die zijn zeldzaam. Jong en oud: het is van enorm belang om kritisch te zijn op gebruik. Wij nodigen daarom patiënten uit voor een gesprek. U kunt ook altijd zelf bellen om een afspraak te maken.
Meer informatie:
Goede behandeling:
- Slaapoefentherapie (bijvoorbeeld op de Papverstraat 24a)
- Culture of Sleep
In het nieuws:
- NOS.nl: honderdduizenden Nederlanders slikken te lang een verslavend medicijn
- Uitzending één vandaag: Nederlanders massaal verslaafd aan slaappillen en kalmeringsmiddelen (de eerste 6 minuten van de uitzending)
- De Groene Amsterdammer artikel: Wakker liggen van een slaappil